V Prešove začal výber pracovníkov úradov Európskej únie

29.11.2003 Celý región

Dovedna 52 uchádzačov o post pracovníkov úradov Európskej únie (EÚ) neprišlo 27. novembra na prvé výberové konanie v Prešove. Zvýšili tým nádej pre ostatných...
Dovedna 52 uchádzačov o post pracovníkov úradov Európskej únie (EÚ) neprišlo 27. novembra na prvé výberové konanie v Prešove. Zvýšili tým nádej pre ostatných zo 112, ktorí absolvovali testy a po ich zvládnutí Európsky úrad pre výber pracovníkov (EPSO) v Bruseli ich zaradí do svojej databázy a budú môcť po 1. máji 2004 pracovať v centrále EÚ.

Daniel Iarossi, jeden zo štyroch zástupcov EPSO organizujúcich pohovory v prešovskej hale na Baštovej ulici, v rozhovore konštatoval, že percento tých, ktorí neprišli vykonať testy je približne rovnaké ako pri podobných príležitostiach v súčasných členských krajinách EÚ. Nádej na zamestnanie pre prítomných označil slovkom \"veľká\". Upozornil však, že všetci musia v prvom rade urobiť testy. Pozostávajú z dvoch častí - z otázok o EÚ a z jazykových znalostí, pričom uchádzači mali možnosť vybrať si z troch jazykov - anglického, francúzskeho a nemeckého.
Výberové konanie bolo prvé a týkalo sa záujemcov o obsadenie postu tlmočníka. Ďalšie v piatok 28. novembra bolo určené uchádzačom o miesta asistentov a výberové konania 10. až 12. decembra t. r. uchádzačom o administratívne posty. Dovedna ide o šesť úradníckych pozícií v centrále EÚ.
Bruselský úrad si vyberal zo štyroch ponúk v Prešove, nakoniec sa rozhodol pre netradičné prostredie a to aj vzhľadom na počet prihlásených. Uskutočnenie výberového konania v Prešove bolo podmienené záujmom ľudí z regiónu východného a stredného Slovenska, ktorí majú bližšie do Prešova, ako do hlavného mesta SR. V Bratislave sa v rovnakom čase takisto vyberajú budúci pracovníci EÚ za SR.

(jj)
 

Vyberte región